یکی از گونههای تقریبا جدید گردشگری موجود در بازار گردشگری در جهان ، «گردشگری ادبی» نام دارد. به تعبیر اساتید این حوزه گردشگری ادبی در واقع برخاسته از حس علاقه مندی برای دیدن و شناخت مشاهیر ادبی و هنرمندانی است که دارای شهرت هستند و آثار بنامی را خلق کردهاند و عبارت از بازدید از محل تولد و تدفین مشاهیر ادبی ، موزههای ادبی و سایر محلهای مرتبط با نویسندگان، آثار ادبی و همچنین پیمودن مسیرهایی با مضامین ادبی است
بحث اسلام ودين ومذهب در اين استان از اهميت به سزايي برخوردار است ويكي از عوامل مهم ايجاد ورشد وتكامل فرهنگ ووحدت در سيستان وبلوچستان يكتا پرستي ،اسلام واعتقاد راستين به خداوند منان ورسول مكرم اسلام وائمه اطهار مي باشد
جشن شب یلدا در ایران امروز نیز با گرد هم آمدن و شبنشینی اعضای خانواده و اقوام در کنار یکدیگر برگزار میگردد. آیین شب یلدا یا شب چله، خوردن آجیل مخصوص، هندوانه، انار و شیرینی و میوههای گوناگون است که همه جنبهٔ نمادی دارند و نشانهٔ برکت، تندرستی، فراوانی و شادکامی میباشند. در شب یلدا هم مثل جشن تیرگان، فال گرفتن از کتاب حافظ رسم میباشد. (حاضران با انتخاب و شکستن گردو از روی پوکی و یا پری آن، آیندهگویی میکنند.)
موسيقي سنتي سيستان و بلوچستان پهناورترین استان کهن دیار ایران همچون مشعلی فروزان به یادگار از دوره های مختلف فرهنگ و تمدن كهن ايران باستان را در اذهان به ارمغان می اورد . طنين موسيقي سنتي و مذهبي سيستان و بلوچستان از شمال گرفته تا جنوب ياد آور خاطره هاي خوش و تلخي است كه برگرفته از احساسات پاك و دلنشين مردم غيور و مرزدار كشورمان در اين نقطه از ايران زمين است.
ملک شاه حسین یکی از معروف ترین شاهزادگان سیستانی و به عبارتی از بازماندگان عمروبن لیث صفاری ))دومین فرمانروای سلسله صفاری که در شرق و جنوب ایران حکومت میکرد )21۸-۸11 میالدی( ((است ، نسب پدری او آنچنانکه در کتاب احیاء الملوك هم اشاره میکند بدین ترتیب به شاهان صفاری میرسد:
مردم اهل تسنن استان سیستان و بلوچستان در ایام شهادت امام حسین (ع) آئینهای خاصی را از جمله خرجدادن (اطعامدادن) و کمک به فقرا اجرا میکنند. در شهرهای جنوبی استان سیستان و بلوچستان در منطقه سرحد و مکران علاوه بر شیعیان، بسیاری از برادران و خواهران اهلسنت نیز با حفظ حرمت ماه محرم و ایام سوگواری سرور و سالار شهیدان حسین بن علی(ع) در آیینهای ویژه شرکت میکنند.
مراسم سیاپوشی، مشعلگردونی، علم گردانی، گلدسته و تابوتگردانی، سقایی، شووی یا شبیگردونی، چاووشی، سینهزنی ودورخوانی، زنجیر زنی، روضهخوانی زنان و نذورات مختلف پخت حلیم و شعله زرد از جمله آداب خاص مردم سیستان در ماه محرم و ۱۸ روز پس از آن است.
نوروز و آمدن بهار و طراوت دوباره طبیعت مورد توجه همه شعرای فارسی زبان بوده و هر یکی با توجه زمینه فکری خود به نوعی به وصف نوروز و جلوه های زیبای طبیعت پرداخته اند.
مقدمه مقاله علمی معمولاً در نتيجه پژوهش منطقی، ژرف و متمرکز نظری، عملی يا مختلط، به کوشش يک يا چند نفر در يک موضوع تازه و با رويکردی جديد با جهت دستيابی به نتايجی تازه، تهيه و منتشر ميگردد. (اعتماد و همکاران، 1381، ص2) چنين مقالهای در واقع گزارشی است که محقق از يافتههای علمی و نتايج اقدامات پژوهشی خود برای استفاده ساير پژوهشگران، متخصصان و علاقهمندان به دست ميدهد.