فضای دیجیتال، بستر مناسبی برای توسعه گردشگری است
به گزارش میراث آریا، در روزهایی که صنعت گردشگری کشور با بحران کرونا دست و پنجه نرم می کند، در سیستان و بلوچستان اقداماتی در این زمینه انجام شده است.
ارتباط و تعامل با استانهای همجوار جهت پیشگیری از شیوع ویروس کرونا، استقرار نیروهای اداره کل در ۵ پلیس راه به اتفاق نیروهای هلال احمر، دانشگاه علوم پزشکی، حمل و نقل جادهای، نیروی انتظامی و بسیج در سه شیفت جهت خدمات رسانی غربالگری، تب سنج و قرنطینه مسافران از جمله این اقدامات است.
تعداد ۱۰ هتل استان که موفق به دریافت پروتکل های بهداشتی شدند آماده خدمات رسانی به مسافران در راستای سیاستهای کمیته مدیریت کرونا استان و اسکان بیماران در دوره نقاهت هستند.
در اقداماتی که انجام گرفت به فضای مجازی توجه جدی شد چرا که معتقدیم گردشگری فضای مجازی به توسعه گردشگری حقیقی منجر خواهد شد بنابراین از این شرایط بیشترین بهره را برای تولید محتوای مناسب و از بین بردن فقر اطلاعات نسبت به مزیت ها و ظرفیت های گردشگری استان بردیم و توانستیم در مانور فضای مجازی گردشگری در بخش کمی و تعداد پست ها رتبه اول را در سطح کشور کسب کنیم.
تهیه کلیپ های متعدد مرتبط با گردشگری و بیماری کرونا و بارگذاری در سایت اداره کل و وبسایت گردشگری استان و شبکه های مجازی برای پیشگیری از سفر در ایام نوروز، راه اندازی تور مجازی جاذبه های گردشگری و بناهای تاریخی در سایت گردشگری و شبکه های مجازی، ایجاد نمایشگاه مجازی گردشگری سیستان و بلوچستان و برگزاری جشنواره گردشگری نوروزخانه از برنامه هایی بود که برای بهره گیری از ظرفیت فضای مجازی در این دوران طراحی شده بود.
یکی از بخش های مهم پدیده بزرگ گردشگری فعالیتهای مهم تجاری و بازرگانی است که فضای دیجیتال، بستر مناسبی برای توسعه این پدیده چند وجهی به وجود آورده است در سالهای اخیر دیجیتال مارکتینگ و شبکههای اجتماعی شتابدهندهی گردشگری بودند و فضای مجازی تبدیل به میدان اصلی رقابت شدید بین صاحبان کسب و کارهای گردشگری شده است.
شرایط جدید نشان میدهد که اگر فضای مجازی را با همه عناصر تشکیل دهنده آن مانند ایمیل مارکتینگ، بهینهسازی سایت، اصول و مبانی سئو و تولید محتوا نشناسیم برای همیشه از کاروان توسعه گردشگری جا خواهیم ماند.
بر اساس آمارهای سازمان جهانی جهانگردی بیش از 70 درصد گردشگران از ابتدای جستجو تا انتهای انتخاب و خرید بلیط، هتل، تورهای گردشگری و ... خود را با اینترنت انجام میدهند بنابراین آینده بیشتر کسب و کارهای گردشگری در ایران در نهایت به فضای مجازی و دیجیتال مارکتینگ و کسانی که به آن مسلط هستند وابسته خواهد بود.
به نظرم پساکرونا با طوفان عظیم گردشگری مواجه شویم مردمانی که اهل سفر رفتن بوده اند مدت هاست که قرنطینه خانگی که حکم قفس را برای آنها داشته است تجربه کرده اند بنابر این زمان رهایی از این قفس، فرصت طلایی گردشگری برای اوج گیری مجدد این پدیده بزرگ زمانه ماست.
در درازمدت کشف واکسن ویروس کرونا راه برونرفت از این وضعیت و ایجاد آرامش خاطر برای همه اهل سفر و گردشگری خواهد بود و امید است که در کوتاهترین زمان ممکن این اتفاق بیفتد.
بعد از ویروس کرونا تغییرات رفتاری دائمی را در بین مردم شاهد خواهیم بود که در چرخه خدمات و زنجیره تامین گردشگری تاثیر گذار است.
اما با یقین برگرفته از سالها تجربه فعالیت گردشگری و مطالعات بازار باید عرص کنم که گردشگری دوباره بازخواهد گشت و روزهای روشنی در انتظار جامعه گردشگری است همچنان که در گذشته هم بر فاجعههای اینچنینی پیروز شدهایم، دوباره نیز به فضل خدا پیروز خواهیم شد اما باید مراقبت کنیم که در اکوسیستم گردشگری ایران، زنجیرههای تأمین و شبکههای توزیع در معرض اختلال قرار نگیرند حمایت های بموقع دولت از بخش خصوصی در این بخش می تواند بسیار کارساز باشد که گام های خوب و اثربخشی در این زمینه برداشته شده است اما نیاز به حمایت جدی تر دارد.
فرصت دیگری که کرونا ویروس برای گردشگری ایران ایجاد کرده عبور از جهانی شدن آمریکایی، اروپایی به سمت جهانی شدن حول محور شرق است که آسیب کمتری از این ویروس و شوک های حاصل از آن دیده اند و آینده گردشگری ایران متاثر از این بازار جدید و پر منفعت خواهد بود.
برای خروج از شوک اقتصادی و روانی ناشی از کرونا ویروس، استفاده از پتانسیلهای عظیم و بی بدیل گردشگری می تواند به جامعه ما کمک شایانی کند.
یادداشت از مجتبی میرحسینی